Zoek
1 tot en met 7 juni 2020: Week van de Jonge Mantelzorger

1 tot en met 7 juni 2020: Week van de Jonge Mantelzorger

VrijwilligersHuis Borsele sluit in de Week van de Jonge Mantelzorger aan bij de campagne ‘Deel je Zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om jonge mantelzorgers aan te moedigen om over de zorg te praten.

Een op de vijf Nederlandse jongeren is mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft hen een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijk vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s. Dat kan tegenstrijdig voelen. Daarnaast is mantelzorg soms ingrijpend voor jongvolwassenen (18-25 jaar) die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven.

Hulp vragen
De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken. Goed zorgen voor een ander is iets moois. Hierbij is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Dit doe je door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Kijk op mantelzorg.nl/jongzorgen of stuur een appje naar de Mantelzorglijn op 030 760 60 55 voor direct contact. Loop je door de zorg als mantelzorger tegen je grenzen aan en heb je hulp nodig? Bespreek dit dan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor fysieke hulp bij de zorg kun je terecht bij het Wmo-loket van je gemeente.

Registreren als mantelzorger
Woon je in de gemeente Borsele, dan kun je bij het VrijwilligersHuis terecht voor een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning. Samen kunnen we zoeken naar een oplossing voor de vraag die jij hebt. Je kunt ons bereiken via 0113-311999 of info@vrijwilligershuis.nl. Daarnaast kun je je bij het VrijwilligersHuis laten registreren als mantelzorger. We houden je dan op de hoogte van activiteiten en bijeenkomsten voor mantelzorgers. Ook ontvang je tweejaarlijks een uitnodiging voor de Dag van de Mantelzorg. Je kunt je registreren op deze pagina.

Deel je zorg
Zorg jij net als 3FM DJ Frank voor een familielid of naaste? Check dan hier zijn beste tips om je zorg te kunnen delen.

Inges moeder heeft een bipolaire stoornis, waardoor Inge al vanaf haar 15e voor haar zorgt. Ontdek hoe ze haar zorg deelt.

Michael zorgt voor zijn zus, die door een zeldzaam syndroom een ontwikkelingsachterstand heeft. Hij deelt zijn zorg en zorgt tegelijkertijd voor zichzelf.

Deel op Social Media