Zoek
Jonge mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de jongeren onder de 24 jaar groeit op in een gezin met zorg voor een ouder, broer of zus. Er is sprake van langdurige ziekte, een beperking, psychische of verslavingsproblematiek. Lang niet alle kinderen voeren (zorg)taken uit. Maar ze houden meestal wel extra rekening met de situatie. Het zorgt vaak voor een sterkere band tussen de gezinsleden. En kinderen en jongeren krijgen een sterker verantwoordelijkheidsgevoel. Maar het kan ook de ontwikkeling in de weg staan. Misschien kunnen of durven ze geen vrienden mee naar huis te nemen. Of ze hebben moeite zich te concentreren op hun huiswerk.

Hulp vragen
De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken. Goed zorgen voor een ander is iets moois. Hierbij is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Dit doe je door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is.

VrijwilligersHuis Borsele is er ook voor jou! Wij kunnen jou helpen door:

  • je een luisterend oor te bieden
  • je informatie, advies en ondersteuning te geven
  • je in contact te brengen met lotgenoten
  • je diverse activiteiten aan te bieden speciaal voor jonge mantelzorgers

Daarnaast kun je je bij het VrijwilligersHuis aanmelden als mantelzorger. We houden je dan op de hoogte van activiteiten en bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers. Registreer je op deze pagina als mantelzorger.

Contact
Ben je jonge mantelzorger? En wil je meer weten? Je verhaal delen? Of in contact komen met andere jonge mantelzorgers? Neem dan contact op met Linda Duvekot. Stuur een e-mail naar info@vrijwilligershuis.nl of een berichtje naar 06 – 25 69 40 75.

Verhalen
Jonge mantelzorger Margreeth van der Schoor vertelde ons haar verhaal. Zij is al zolang ze zich herinnert mantelzorger. Haar moeder heeft een aangeboren, progressieve ziekte en zit in een rolstoel. Het hele verhaal kun je lezen door op de volgende link te klikken: ervaringsverhaal Margreeth.

Wethouder Marga van de Plasse gaf in juni 2021 een gastles over mantelzorg op de ds. Kerstenschool in Borssele. Hierover kun je meer lezen door op de volgende link te klikken: gastles wethouder over mantelzorg.

Deel je zorg
Zorg jij net als 3FM DJ Frank voor een familielid of naaste? Bekijk dan in de video hieronder zijn beste tips om je zorg te kunnen delen.

Inges moeder heeft een bipolaire stoornis, waardoor Inge al vanaf haar 15e voor haar zorgt. Ontdek in de video hieronder hoe ze haar zorg deelt.

Michael zorgt voor zijn zus, die door een zeldzaam syndroom een ontwikkelingsachterstand heeft. Hij deelt zijn zorg en zorgt tegelijkertijd voor zichzelf.

Deel op Social Media